The quantitative study, pretest-posttest quasi-experimental in design and control group determined the effect of an exercise
program using integrated as an independent variable, for 16 weeks, 4 weekly sessions (3 practical sessions and 1
pedagogical lectures on neuromuscular training habits of life and nutritional) in a population of 24 students with overweight
and obesity 9-11 years of grades four and five of the Technical Educational Institution of Western Tulua selected
Convenience, to decide voluntarily participating in the program , divided into two groups, experimental, with twelve students, who underwent the proposed
research program and the control group continued with their usual physical education program established by the Educational Institution.
The results reduced body mass index (BMI) of the experimental group, an initial average of 24.49 ± 2.13 at the end of the intervention had a mean of 22.20 ± 1.79
stands, 2.29 decreasing BMI, while the BMI of the control group showed a slight increase; precisely the variables that determined BMI, in this case the weight and
height, which had the greatest impact on the results was the weight (kg), which was reduced in the experimental group at nearly 1.9 kg, appreciating more decrease
in children under 10 (2.2 kg less) than in children of 11 years (0.80 kg less); compared to the control group the weight is increased by almost 3 kg. The other variable
of study, the percentage of fat, significant effect in the experimental group than 33.46% ± 4.46 was reduced to 27, 91% ± 4.40 (5.24% less), unlike the control group,
which increased 1.04% fat percentage at the end of the process with baseline.
According to the research results, it is concluded that the exercise program neuromuscular training integrated conducted in the population of school students with
obesity and overweight showed positive effects on variables weight, BMI and fat percentage, validating the Thus the research hypothesis of the study. ; being an
Excellent alternative exercise.
El estudio cuantitativo, cuasiexperimental de diseño preprueba-postprueba y grupo control, determinó
el efecto de un programa de ejercicios físicos utilizando el entrenamiento neuromuscular integrado como
variable independiente, durante 16 semanas, 4 sesiones semanales (3 sesiones prácticas y 1 de charlas
pedagógicas sobre hábitos de vida y nutricionales) en una población de 24 estudiantes con sobrepeso y
obesidad de 9 a 11 años de los grados cuarto y quinto de la Institución Educativa Técnica de Occidente de Tuluá,
seleccionados a conveniencia, al decidir de forma voluntaria su participación en el programa, distribuidos en dos
grupos, el experimental, con doce estudiantes, a quienes se les realizó el programa propuesto en la investigación, y el
grupo control, que continuó con su programa habitual de educación física establecido por la Institución Educativa.
Entre los resultados se destaca la reducción del índice de masa corporal (IMC) del grupo experimental, que de una
media inicial de 24,49±2,13, al final de la intervención presentó una media de 22,20±1,79, disminuyendo 2,29 de IMC,
mientras que el IMC del grupo control presentó un leve incremento; precisamente de las variables que determinaron el IMC,
en este caso el peso y la talla, la que tuvo mayor incidencia en los resultados fue el peso (kg), que se redujo en el grupo experimental
en casi 1,9 kg, apreciándose una mayor disminución en los niños de 10 años (2,2 kg menos) que en los niños de 11 años (0,80 kg menos);
Con respecto al grupo control el peso se aumentó en casi 3 kg. La otra variable de estudio, el porcentaje de grasa, presentó efectos significativos en el grupo
experimental, que de 33,46%±4,46 se redujo al 27, 91%±4,40 (5,24% menos), a diferencia del grupo control, que aumentó el 1,04% de porcentaje de grasa al
final del proceso con respecto al valor inicial.
De acuerdo a los resultados de la investigación, se concluye que el programa de ejercicios de entrenamiento neuromuscular integrado realizado en la población
de estudiantes escolares con obesidad y sobrepeso presentó efectos positivos en las variables peso, índice de masa corporal y porcentaje de grasa,
Validándose de esta forma la hipótesis de investigación del estudio.