dc.contributor.advisor | Zapata Giraldo, Luis Eduardo | spa |
dc.contributor.author | Lobón Cárdenas, María del Carmen | spa |
dc.contributor.author | Manzano Chávez, María Camila | spa |
dc.coverage.spatial | Tuluá, Valle del Cauca, Colombia | spa |
dc.date.accessioned | 2023-03-30T13:23:06Z | |
dc.date.available | 2023-03-30T13:23:06Z | |
dc.date.issued | 2020 | spa |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12993/2629 | |
dc.description | ilustraciones, gráficos, tablas | spa |
dc.description.abstract | Para el Plan de Acción Ambiental – PAA en la granja Lombardía ubicada en el corregimiento de Sonso municipio de Guacarí y departamento del Valle del Cauca se establecieron un total de tres etapas encaminadas al cumplimiento del objetivo principal la cuales son:
• Etapa 1. Elaboración del diagnóstico ambiental.
En esta etapa se realizó el reconocimiento de la situación de la granja mediante una serie de visitas técnicas, busquedas, caracterizaciones, recolección de información, análisis, identificación y evaluación de los impactos ambientales.
• Etapa 2. Formulación de las estrategias de acción, sus programas y proyectos.
Teniendo en cuenta los impactos ambientales identificados y evaluados en la etapa anterior se realizó para este punto la formulación de las estratégias de acción con sus programas y proyectos según las principales problematicas.
• Etapa 3. Elaboración de programas de control y seguimiento
14
Para la etapa 3 se estableció un formato de control y seguimiento el cual se aplicó | spa |
dc.description.tableofcontents | INTRODUCCIÓN /
1. DESCRIPCIÓN GENERAL DEL PROBLEMA /
1.1 ANTECEDENTES DEL PROBLEMA /
1.2 DESCRIPCIÓN DEL PROBLEMA /
1.3 FORMULACIÓN DEL PROBLEMA /
2. JUSTIFICACIÓN /
3. OBJETIVOS /
3.1 OBJETIVO GENERAL /
3.2 OBJETIVOS ESPECÍFICOS /
4. MARCO REFERENCIAL /
4.1 MARCO TEÓRICO /
4.2 MARCO CONCEPTUAL /
4.3 MARCO LEGAL /
4.4 ESTADO DEL ARTE /
5. METODOLOGÍA /
5.1 ETAPA 1. ELABORACIÓN DEL DIAGNÓSTICO AMBIENTAL /
5.2 ETAPA 2. FORMULACIÓN DE LAS ESTRATEGIAS DE ACCIÓN, SUS
PROGRAMAS Y PROYECTOS /
5.3 ETAPA 3. ELABORACIÓN DE PROGRAMAS DE CONTROL Y
SEGUIMIENTO /
6. RESULTADOS /
6.1 ETAPA 1. DIAGNÓSTICO AMBIENTAL DE LA GRANJA LOMBARDIA /
6.2 ETAPA 2. ESTRATEGIAS DE ACCIÓN, PROGRAMAS Y PROYECTOS
DE LA GRANJA LOMBARDIA /
6.3 ETAPA 3. PROGRAMAS DE CONTROL Y SEGUIMIENTO DE LA
GRANJA LOMBARDIA /
CONCLUSIONES /
RECOMENDACIONES /
REFERENCIAS BIBLIOGRAFICAS /
ANEXOS / | |
dc.format.extent | 125 Páginas | spa |
dc.format.mimetype | application/pdf | spa |
dc.language.iso | spa | |
dc.publisher | Unidad Central del Valle del Cauca | spa |
dc.rights | Derechos reservados - Unidad Central del Valle del Cauca | spa |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | * |
dc.title | Formulación del plan de acción ambiental de la granja Lombardía ubicada en el corregimiento de Sonso municipio de Guacarí, Valle del Cauca. | spa |
dc.rights.license | Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0) | * |
dcterms.audience | Público general | spa |
dc.rights.accessrights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.publisher.program | Ingeniería Ambiental | spa |
dc.publisher.faculty | Facultad de Ingeniería | spa |
dc.type.local | Tesis/Trabajo de grado -Monografía - Pregrado | spa |
dc.description.degreename | Ingeniero (a) Ambiental | spa |
dc.description.degreelevel | Pregrado | spa |
dc.identifier.instname | Instname:Unidad Central del Valle del Cauca | spa |
dc.identifier.repourl | repourl:https://repositorio.uceva.edu.co/ | |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f | |
dc.publisher.place | Tuluá, Valle del Cauca, Colombia | spa |
dc.type.content | Text | |
dc.type.driver | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/acceptedVersion | spa |
dc.type.redcol | http://purl.org/redcol/resource_type/TP | spa |
dc.subject.proposal | Plan de acción | spa |
dc.subject.proposal | Ambiental | spa |
dc.subject.proposal | Diagnostico ambiental | spa |
dc.rights.coar | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |
dc.type.coarversion | http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa | |
dcterms.audience.professionaldevelopment | Pregrado | spa |
dcterms.audience.professionaldevelopment | Especialización | spa |
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https://dx.doi.org/10.4067/S0718-235X2017000200206 | |
dc.description.abstractenglish | Today, environmental problems resulting from industrial activities are a constant
around the world, in Colombia and more specifically in the Lombardy farm located in
the town of Sonso municipality of Guacari and Valle del Cauca department, these
are also present due to the production processes that are taken to fatten poultry and
livestock within it. Taking into account this information and with the intention of
improving the problems caused, this project was established with the main objective
of formulating an Environmental Action Plan - EAP which will allow the diagnosis of
the current environmental situation of the farm in order to develop strategies,
programs and projects for each of the natural resources that are being affected by
the operation of té farm, thus ensuring a sustainable development of productive
activity.
For the Environmental Action Plan - PAA in the Lombardy farm located in the Sonso
municipality of Guacarí and Valle del Cauca department, a total of three stages were
established to fulfill the main objective, which are
- Stage 1. Elaboration of the environmental diagnosis.
In this stage, the farm's situation was recognized through a series of technical visits,
research, characterization, information gathering, analysis, identification and
evaluation of environmental impacts.
- Stage 2. Formulation of action strategies, programs and projects.
Taking into account the environmental impacts identified and evaluated in the
previous stage, the formulation of action strategies with their programs and projects
according to the main problems was carried out for this stage.
- Stage 3. Development of control and follow-up programs
For stage 3, a control and follow-up format was established and applied for each
program, taking into account important information.
16
Regarding the results obtained for each of the stages, for stage 1 it was identified
that the most important environmental aspects on the farm are due to the high
generation of solid, liquid and hazardous waste, since there is no adequate storage
and treatment system, which in turn generates environmental impacts such as soil,
water and air pollution. For stage 2, taking into account the environmental aspects
and impacts identified, three main strategies were established: water resource
management, wastewater management and soil management, each of which led to
the generation of projects, which in this case were water resource savings, efficient
use of water resources, design and construction of a wastewater treatment system
and solid waste storage. Finally, for stage 3, a follow-up form was filled out for each
of the programs, specifying the place where the program was carried out, the
measures to be applied, the people responsible, among other important parts to
verify their adequate development. | eng |