Propuesta de mejoramiento competitivo de los cultivadores de mora en el municipio de Tuluá
Abstract
The Blackberry of Castile develops better in clay loam soils, so that it allows an adequate reserve of
water and the excess is easily evacuated, with a high content of organic matter rich in phosphorus and potassium.
In Colombia, the blackberry has a wide range of adaptation, being found at altitudes ranging from 1,200
up to 3,500 m.a.s.l. For optimum development, the blackberry should be cultivated between 1,800 and 2,000 meters above sea level, in a warm climate.
moderate cold with temperatures that vary between 12 and 18 °C, relative humidity of 80 to 90%, high solar brightness and
rainfall between 1,500 and 2,500 mm per year well distributed. The blackberry is susceptible to frost, therefore it is
You must know very well the microclimate of the area where you want to implement a crop.
Since the 1990s, the cultivation of blackberries (Rubus glaucus) has acquired great importance due to the demand for
the fruit, the prices it reaches in the markets, its great acceptance in the agribusiness and the increase in consumption
fresh, moreover, as it is a crop that adapts well to moderately cold weather, the blackberry becomes an alternative
economic and social for those marginal hillside areas too high to produce coffee and for farms
Peasant economy and smallholdings. La Mora de Castilla se desarrolla mejor en suelos franco arcillosos, de modo que permita una adecuada reserva de
agua y el exceso sea evacuado fácilmente, con alto contenido de materia orgánica ricos en fósforo y potasio.
En Colombia, la mora posee un gran rango de adaptación, encontrándose en altitudes que abarcan desde los 1.200
hasta los 3.500 m.s.n.m. Para un óptimo desarrollo la mora se debe cultivar entre los 1.800 y 2.000 m.s.n.m., en clima
frío moderado con temperaturas que varían entre 12 y 18 °C., humedad relativa del 80 al 90%, alto brillo solar y
precipitaciones entre 1.500 y 2.500 mm al año bien distribuidas. La mora es susceptible a las heladas por ello se
debe conocer muy bien el microclima de la zona donde se desee implementar un cultivo.
Desde la década de 1990 el cultivo de la mora (Rubus glaucus) ha adquirido gran importancia por la demanda de
la fruta, los precios que alcanza en los mercados, su gran aceptación en la agroindustria y el incremento del consumo
en fresco, además, por ser un cultivo que se adapta bien al clima frío moderado, la mora se convierte en una alternativa
económica y social para aquellas zonas de ladera marginales demasiado altas para producir café y para predios de
Economía campesina y minifundios.
Descripción
ilustraciones, gráficos, tablas