The following document condenses the information that is subtracted from the investigation of documents, the
observation of the place, about the situation of the farmers of the Municipality of El Dovio Valle del Cauca and the analysis
that is done about the conditions that can be improved and taken into account to carry out an agribusiness in
search to improve the quality and quantity of vegetable production in the Dovio area and reduce the high
costs in inputs, technology, and distribution, to improve the production capacity of farmers and thus have
with good quality products on a constant and permanent basis, which will allow negotiations with
chain supermarkets that demand consistency and quality in deliveries
Currently the farmers of the Dovio Valle do not have sufficient organization to cultivate and give a value
added to your product; This is due to high costs of agricultural machinery and inputs, preventing the acquisition
of new equipment to improve planting and harvesting of the product, the non-existence of channels of
distribution so they are forced to sell their production in the farm at a very low price, and this does not
allows them to plant larger crops, improve their technology and therefore they do not have a constant supply allows them to
be more competitive.
It seeks to implement an agribusiness so that farmers have greater profitability and can invest in
the planting of larger and more technical crops that allow obtaining products of better quality and at a lower price.
cost, improving agricultural practices with the implementation of new machinery, the elimination of intermediaries
and the creation of distribution channels to high market chains and providing training by SENA,
increasing the productivity and competitiveness of the municipality of Dovio Valle, allowing better negotiations
Generate more profit
El siguiente documento condensa la información que se sustrae de la investigación realizada de documentos, la
observación del lugar, acerca de la situación de los agricultores del Municipio de El Dovio Valle del Cauca y el análisis
que se hace acerca de las condiciones que se pueden mejorar y tener en cuenta para efectuar un agronegocio en
búsqueda de mejorar la calidad y la cantidad de producción de hortalizas de la zona del Dovio y disminuir los altos
costos en insumos, tecnología, y distribución, para mejor la capacidad de producción de los agricultores y así contar
con productos de buena calidad de forma constante y permanente lo que permitirá llevar a cabo negociaciones con
supermercados de cadena que exigen la constancia y calidad en las entregas
Actualmente los agricultores del Dovio Valle no cuentan con la organización suficiente para cultivar y dar un valor
agregado a su producto; esto se debe altos costos de la maquinaria agrícola e insumos, impidiendo la adquisición
de equipos nuevos que permitan mejorar la siembra y recolección del producto, la inexistencia de canales de
distribución por lo que se ven obligados a vender su producción en el cultivo a un precio muy bajo, y esto no les
permite sembrar cultivos más grandes, mejorar su tecnología y por ende no tienen una oferta constante les permita
ser más competitivos.
Se busca implementar un agronegocio para que los agricultores tengan una mayor rentabilidad y puedan invertir en
la siembra de cultivos más grandes y tecnificados que permitan obtener productos de una mejor calidad y a un menor
costo, mejorando las prácticas agrícolas con la implementación de nueva maquinaria, la eliminación de intermediarios
y la creación de canales de distribución a altas cadenas del mercado y brindando capacitaciones por parte del SENA,
llegando aumentar la productividad y competitividad del municipio del Dovio Valle, permitiendo mejores negociaciones
Que generen más utilidades